Hoe kies ik een business coach?

Je bent ondernemer en hebt het gevoel dat je ter plaatse of achteruit trappelt en niet je volle potentieel leeft, dat het beter kan, anders… en dat je daarbij hulp nodig hebt. Immers, ‘if you always do, what you’ve always done, you will always get what you’ve always got’. Dus tijd voor een frisse wind, inspiratie, een spiegel…

Samen met een business coach kom je verder dan alleen…

Mensen vragen me vaak hoe ze een goede businesscoach kunnen kiezen, ze zien door de bomen het bos niet meer en raken verblind door de gouden bergen die beloofd worden. Het gaat immers over een serieuze investering in tijd, geld en energie. Een foute keuze kost niet alleen veel tijd, geld en energie, maar ook het gemiste resultaat van een goede keuze😊.

De keuze voor een business coach

Mijn antwoord: ‘Zoek een business coach die bij je past’, met daarbij deze 10 tips:

1. Jouw leerdoelen staan centraal

Het draait om jou én je bedrijf. Polst de coach naar wat je wil leren? Ligt hier de focus op in het traject? Een goede coach geeft je het gevoel dat het nieuwe doel haalbaar is. Je krijgt positieve en praktische ondersteuning om de volgende stap te zetten en voelt een gezonde spanning. Groei ligt immers buiten je comfortzone 😊. Tegelijk heb je het vertrouwen dat je in goede handen bent…

2. Bewezen track-record van de business coach

Heeft deze persoon de omzet die jij ambieert zelf al gehaald? Welke bedrijven heeft de persoon opgericht, succesvol gemaakt, gekocht en/of verkocht? Heeft deze persoon ervaring met jouw coachingsvraag? Vb als jij een volledig online bedrijf wil opzetten met online programma’s, zoek dan een coach die dat zelf al heeft gerealiseerd en hier succesvol in is. Het is hierbij van belang dat je coach 10 stappen verder staat dan jij. Je kan maar coachen tot op het niveau waar je zelf zit. Je leert hierbij dus het meeste van iemand die echt veel verder is dan jij. Zo’n coach kan je op enkele uren zoveel bijbrengen waar je zelf jaren over zou doen. Daarom is het ook van belang de omzet van de business coach te kennen. Je kan dit vragen of online terugvinden

3. Professionaliteit

Is deze persoon iemand die ook kennis deelt en er niet van uitgaat dat alle antwoorden in jou zitten? Ondernemen is een vak, en dat kan je leren. Je wil het vak leren én praktisch kunnen toepassen. Dus je wil ook iemand die meekijkt naar de implementatie en feedback geeft om jou en je bedrijf beter te maken, rekening houdend met jouw beoogde doelstelling. Houd je coach hierbij rekening met je context, zowel zakelijk als persoonlijk? Wordt jouw droomscenario in een concreet actieplan gegoten? Heeft je coach een helicopterview? De combi tussen het strategische, energetische en de juiste acties zorgt voor magie.

4. Persoonlijkheid

Wat straalt deze persoon uit? Welke waarden heeft deze?  Resoneert dit bij jou? Zitten jullie op dezelfde golflengte? Durft deze persoon je te confronteren als jij je onbewust klein houdt ?

5. Netwerk

Hoe groot is het netwerk en stelt de coach zijn netwerk ter beschikking van je? Vb als jij een goede boekhouder nodig hebt, krijg je dan namen? Bekijk dus zeker het LinkedInprofiel.

6. Practice what you preach

Wat zie je als je de coach googelt:
-hoe ziet de site eruit ?
-hoe zien de social mediakanalen eruit ?
-hoeveel volgers zijn er ?
-wat straalt deze persoon uit ?
-hoe leeft deze persoon?
-heeft deze het goed voor elkaar?
-wordt deze persoon door de pers als expert aanzien?
-door wie is deze persoon zelf gecoacht en hoeveel investeert die persoon in zichzelf?

7. Referenties

Wat zeggen anderen over deze persoon? Bekijk referenties op LinkedIn. Zijn het er een paar of veel? Wie zijn de klanten en welke resultaten behalen ze? Zijn het starters die starters bleven of zijn het intussen zelf succesvolle ondernemers? Vraag waar het mis ging bij de klanten die het gewenste resultaat niet bereikten.

8. Jouw leerstijl

Matcht de aanpak van de coach met jouw leerstijl? Verloopt de begeleiding online of live, in groep of individueel? Als je nood hebt aan gelijkgestemden ontmoeten, is daar mogelijkheid toe (vb in groepsprogramma of mastermind)? Hoe flexibel ben je om de afspraken zelf in te plannen ? Is de begeleiding in het Nederlands of in het Engels en wat heb je het liefst? Hoe bereikbaar is je coach als je vastloopt?

9. Is er subsidie mogelijk?

Kan je betalen met KMO-portefeuille (30% subsidie) of is er andere subsidie mogelijk (vb als je een Brussels bedrijf bent).

10. De klik

Kijk of je een gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek kan krijgen met de business coach. Zonder ‘klik’ verloopt de coaching stroef en heeft het geen zin. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Heb je zin om met deze persoon aan de slag te gaan? Geeft deze persoon je energie ? Heeft deze persoon moeite gedaan om jou vooraf te leren kennen? Voel je je welkom als klant ? Vraag of de coach ook nee zegt tegen sommige klanten en in welk geval.

Gebruik je intuïtie. Jij voelt: ‘hier moet ik zijn’. Je weet het gewoon… ook al ben je nooit helemaal zeker, het is nooit precies de juiste tijd. Jij bepaalt of je ja zegt tegen het avontuur dat je wil gaan beleven. De enige waarop je wacht ben jezelf.

Voel je de behoefte om geprikkeld en geïnspireerd te worden? Om waardevolle inzichten op te doen? Om de volgende stap te zetten?

Neem je verlangen serieus en zeg ‘ja’ tegen een business coach die bij je past, ondanks de twijfels en onzekerheden. Jij zit aan het stuur van jouw bedrijf én jouw leven!

Een goede businesscoach levert je veel meer op in tijd en geld dan dat het je kost!

Er is voor elke ondernemer een geknipte business coach. Maak een weloverwogen keuze voordat je in een coachtraject stapt. En focus, volg niet verschillende trajecten tegelijk. Implementeer eerst wat je leert en begin dan pas aan het volgende…

Ben ik jouw business coach?

Ik ben Katrin Van de Water en begeleid ondernemers met een omzet van minstens 150K die een high-end aanbod succesvol willen verkopen, zodat ze met een simpel bedrijf heel goed kunnen verdienen.
Hier lees je meer over mij  en mijn Jaarmentorship The High-end Experience.

Vraag gerust een Gratis Strategiesessie met me aan en ik vertel je welke mogelijkheden ik zie voor jou en je bedrijf.

Ik kijk ernaar uit je binnenkort te ontmoeten!

Alvast veel succes én plezier gewenst naar je volgend niveau!